Будівля нового терміналу Запоріжжя: історія побудови та знищення окупантами

11:56  |  20.06.2024
Будівля нового терміналу Запоріжжя: історія побудови та знищення окупантами

Свого часу зовнішній вигляд терміналу аеропорту Запоріжжя викликав хіба що фейспалм. Обідрана будівля часів «развітого социалізма» була справжнім соромом міста і добре показувала реальний стан справ з авіаподорожами в місті.

Рішення про побудову нового терміналу

За часів мера Буряка було прийнято рішення про побудову нового терміналу. Потреба в ньому була надважливою, водночас планувалась і реконструкція злітно-посадкової смуги. Все це робили з плануванням і врахуванням того, що до нашого міста значно зросла увага з боку різноманітних авіакомпаній.

Термінал добудували наприкінці 2019 року, після чого розпочали підготовчі роботи до запуску. Передбачалося, що перших пасажирів новий комплекс прийматиме наприкінці березня 2020 року з початком польотів у Запоріжжі авіакомпанії Wizz Air.

Загальний бюджет проекту перевищив 1 млрд. грн. Фінансування велося за кошти аеропорту, міського бюджету та кредити, видані під гарантії міськради Запоріжжя, яка є власником аеропорту. Новий термінал виглядав дуже футуристично як зовні, так і всередині.

Термінал

Сучасний дизайн простору привертав увагу чистотою та просторістю. Стеля прикрашена сірими горизонтальними рейками, що створюють стильний і сучасний вигляд. На передньому плані видніється табло з розкладом відправлення рейсів, на якому можна побачити інформацію про час, напрямок і статус рейсів.

Термінал обладнаний численними стійками для реєстрації пасажирів, пронумерованими з 1 до 12, що розташовані по периметру простору. Крім того, на інформаційних табло над кожною зоною зазначались напрямки та вказівники для пасажирів, щоб вони легко могли знайти потрібний рейс.

Величезний зал з високими стелями створював відчуття відкритості та свободи. Стеля прикрашена складною металевою конструкцією з геометричним малюнком, яка виглядає дуже стильно та футуристично. Інтегроване освітлення підкреслювало цю конструкцію, додаючи терміналу сучасного вигляду.

У центрі залу розташовані ескалатори, які ведуть на другий поверх терміналу, забезпечуючи зручний доступ до різних зон. Вздовж стін розміщені великі вікна, які наповнюють простір природним світлом, роблячи його ще більш привабливим для пасажирів.

Підлога викладена кахельною плиткою з геометричним візерунком, що гармонійно поєднується із загальним дизайном терміналу. Освітлення яскраве і рівномірне, що забезпечує комфортне перебування пасажирів у будь-який час доби.

Колони в залі прикрашені декоративними світильниками, які додають ще більше світла та естетичної привабливості приміщенню. Загалом, інтер’єр термінала виглядає дуже сучасно, зручно та продумано, що свідчить про високий рівень обслуговування та комфорту для пасажирів, які користуються послугами аеропорту Запоріжжя.

Стійка інформації

Центр розташований у сучасному та стильному приміщенні з великими вікнами, що забезпечують природне освітлення та відкривають вид на зовнішню частину аеропорту.

Стійка інформаційного центру виконана в геометричному дизайні з використанням сірих відтінків та декоративних елементів, що надає їй сучасного вигляду. Над стійкою розміщено вивіску «Tourist Information Center» з логотипом міста Запоріжжя та слоганом «Seven ways to adventure», що наголошує на багатогранності туристичних можливостей регіону.

Перед стійкою розташовано зону очікування з комфортними кріслами та невеликим столиком, де відвідувачі можуть зручно розташуватися, чекаючи на обслуговування або отримуючи інформацію. Стіни біля стійки прикрашені стильними полицями, що додають інтер’єру сучасного вигляду і можуть використовуватися для розміщення рекламних матеріалів або сувенірів.

Загалом, туристично-інформаційний центр створює приємне враження завдяки своєму сучасному дизайну, зручним умовам для пасажирів та функціональності. Це місце, де відвідувачі аеропорту можуть отримати всю необхідну інформацію про місто та регіон, а також поради щодо подорожей та цікавих місць.

Руйнування

Профункціонувати термінал встиг відносно небагато, і далеко не в повному обсязі. Адже часи його відкриття припали якраз на період розгулу коронавірусної інфекції, а тому рейсів то не було, то продаж квитків був обмеженим.

З початком повномасштабного вторгнення, звісно, будь-які авіарейси було повністю зупинено. Термінал стояв своєрідним нагадуванням, що колись війна закінчиться і він зможе бути знову використаним заради приємних подорожей.

25 травня 2024 року близько 16:00 військові РФ обстріляли за повідомленнями цивільний інфраструктурний об’єкт у Запоріжжі. Внаслідок влучання ворожої ракети будівлю терміналу (цим об’єктом виявився саме він) аеропорту було зруйновано. За інформацією ОК «Південь», удар по терміналу аеропорту здійснили ракетою Х-59.

Звісно, поки що про відновлення терміналу не йдеться. До того ж, місто буде і надалі виплачувати кредит, взятий за нього. Таким чином, колишня окраса міста, якою встигли скористатись півмільйона пасажирів за недовгий час роботи, тепер буде мертвим грузом.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Комментирование закрыто.

Новости Запорожье