Перший потоплений: як в Бердянську знищили перший корабель російського флоту

10:42  |  26.07.2024
Перший потоплений: як в Бердянську знищили перший корабель російського флоту

Навесні 2022 року в Україні було не дуже багато хороших новин. Ворожі війська стояли під Києвом, Харковом, Миколаєвом та Запоріжжям, загрожували прорватись вглиб країни. Російські кораблі постійно стирчали поблизу Одеси. Тому новина, що було знищено десантний корабель, одразу збадьорила багатьох українців. А сталося це у Бердянську.

Захоплення Бердянську і використання його окупантами

Бердянськ було захоплено росіянами майже одразу. Контроль над містом вони встановили вже 28 лютого 2024 року. Жодних боїв за місто не було, місцеві частини військово-морських сил дістались росіянам з повним парком артилерійських гармат та патрульними катерами. Батальон морської піхоти ще ранком 24 лютого висунувся на Маріуполь — це були строковики та решта особового складу, більшість контрактників 501-го батальону і без того знаходилась в Маріуполі.

Єдина проблема окупантів була — втрати від авіаційного нальоту на Мелітопольському шосе. Точні втрати їх там невідомі, однак місцеві жителі стверджують що загинуло їх тоді доволі багато. Також місцеві патріоти чинили акції спротиву, на які російські військові деякий час дивились крізь пальці.

БДК «Саратов» до візиту в Бердянськ

Головною ціллю їх був порт. Саме сюди пришвартувались російські десантні кораблі, що почали перекидати на наш напрям особовий склад та необхідні військам припаси. Очевидно, за задумом ворога порт мав стати важливою перевалочною базою.

21 березня окупантське ЗМІ Russia Today випустило кілька красивих роликів про розвантаження кораблів у порту, а ті телеграм-канали, які першими виклали їх у себе, повідомили, що українські війська не раз уже намагалися завдати по порту ракетний удар, але російські засоби ППО відбивали ці атаки, що і уможливило використання порту у військових цілях.

А потім настало 24 березня.

Удар по кораблю

Вранці 24 березня 2022 року з вуличних веб-камер Бердянська почали надходити фото та відео з сильним димом та полум’ям над причалом, де розвантажувалися БДК.

Надалі цих фото та відео стало дуже багато, вони розійшлися телеграм-каналами і, всі українці почали поступово висловлювати обережні сподівання на щось хороше. Камери показували всім, що на борту БДК проекту 1171 «Саратов» (два крани на палубі дозволяли ідентифікувати його однозначно) стався вибух. Корабель яскраво горів.

При цьому в момент вибуху поряд знаходилися два інші БДК, проекту 775, які екстрено розпочали вихід у море. Було помітно, що на одному з БДК, що відходили, також була пожежа на палубі, біля передньої артилерійської установки.

Нажаль, двом кораблям тоді вдалось втекти з порту. Власне, палаючий «Саратов» тоді загасили, але корабель міцно сів на дно і був фактично затоплений. На супутникових знімках компанії Maxar було чудово видно, що ворожий десантний корабель більше нікуди не попливе.

Пуск ракети по «Саратову»

Причини

Спочатку висувалось багато різних версій загибелі корабля. Більшість російських блогерів сходились на тому, що катастрофа сталася не через українську ракету чи інші засоби ураження, а через халатність і пожежу на причалі. Мовляв, загорілись боєприпаси, пожежа перекинулась на корабель, а невмілі і слабкі українці тут ні до чого.

Втім, правда з’ясувалась дуже скоро. Удар було нанесено ракетою комплексу «Точка-У». Розвантаження вибухового вантажу дійсно йшло, і це було якраз на руку українським ракетникам. Вантаж здетонував від влучання бойової частини ракети, а пожежа добила старенький БДК. Боротьба за живучість корабля в тих умовах була фактично неможлива. Відзначимо і роботу української розвідки, яка точно встановила місцезнаходження корабля і час робіт по його розвантаженню.

Росіяни, як завжди, приховали інформацію про втрати серед своїх військових моряків. Лише через рік з’явилась інформація, що жертви на кораблі таки були. На меморіальній дошці видно як мінімум 12 загиблих офіцерів та матросів.

Інформацію ж про те, що причиною загибелі корабля стала саме ракета українського ОТРК, росіяни приховують і досі. Вочевидь, не дуже хочеться їм визнавати, що вони прогавили комплекс, який «працював» фактично на межі своєї дальності в безпосередній близькості від лінії фронту.

Втім, дуже скоро їх чекала ще одна сумна новина — загибель флагмана флоту, ракетного крейсера «Москва». Але на той момент знищений БДК був не просто великим кораблем ворога — це був перший російський корабель, який знищила Україна, фактично не маючи свого флоту.

Значення втрати та післяслово

Потоплений БДК був закладений у 1964 році, вступив у дію у 1966-му. Корабель, звичайно, старий, але за нинішньої ситуації втрата навіть такого ветерана дуже сильно вдарила по здатності Чорноморського флоту проводити десантні операції. Великих десантних кораблів у росіян мало, всі вони вікові, будівництво нових – процес дуже тривалий.

«Цезарь Куніко» тоді втік, але від дронів вже сховатись не зміг

Доречі, згодом два корабля, які змогли того дня втекти з Бердянська, врешті-решт теж було уражено. 26 грудня 2023 росіяни отримали в якості подарунку під новорічну ялинку ракети Storm Shadow, що уразили в порту Феодосії БДК «Новочеркаськ». Корабель вибухнув, майже весь його екіпаж загинув, а деталі корабля розкидало по всьому місту.

Наступним доля покарала і інший БДК 775 проекту, а саме «Цезарь Куніков». 14 лютого на день закоханих, з ним влаштували побачення дрони «Магура». Після смертельного «поцілунку» шести дронів БДК стрімко затонув поблизу узбережжя Алупки. Сподіваємось, згодом і весь Черноморський флот Росії поповнить свій «підводний» дивізіон.

Если вы нашли опечатку на сайте, выделите ее и нажмите Ctrl+Enter

Комментирование закрыто.